L’esquelet de Rabassats

El jaciment ibèric de Rabassats (Nulles) sorprèn tothom qui el visita. A vegades desconeixem el que tenim més a la vora i Rabassats n’és un exemple.

La troballa més important en les excavacions va ser la d’un esquelet humà. En època ibèrica el ritual funerari per als adults era la cremació i per això era tan excepcional la troballa d’un enterrament. L’esquelet va aparèixer a l’interior d’una bassa o dipòsit, i l’hi devien deixar un cop l’estructura, ja en desús, estava reblerta amb terra i pedres. En aquest rebliment apareixia abundant material arqueològic del moment d’abandó del jaciment (finals del s. III – inicis del s. II aC), per la qual cosa tot feia pensar que l’esquelet pertanyia a aquest mateix moment.

Però la datació amb carboni 14 va situar l’individu entre els anys 40 dC i 80 dC. Així sabem que l’esquelet és d’època romana i no ibèrica.

Reconstrucció de les restes esquelètiques de Rabassats

200 anys després d’abandonar el nucli rural de Rabassats, aquell pobre desgraciat va ser llençat en el sediment que reblia l’antiga bassa sense tenir dret a cap ritual funerari. No s’hi van trobar objectes relacionats amb els ossos i aquests no han proporcionat cap informació sobre la causa o circumstàncies de la mort impedeixen saber-ne més.

Si deixem volar la imaginació, podem imaginar un individu adult, de sexe masculí, d’uns 40 o 50 anys i constitució robusta que es dedicava a recórrer món buscant-se la vida com podia. Fins que un dia es va posar en algun embolic o va topar amb qui no s’hauria d’haver trobat mai. A vegades s’és al lloc menys indicat en el moment menys oportú…

O potser el nostre amic era un buscavides que tenia alguns enemics. -És sabut que en l’època dels romans eren un fet habitual els assassinats, ajustos de comptes i traïcions (que li preguntin a Juli Cèsar).- Un jaciment abandonat era un bon lloc per fer desaparèixer un cadàver, no trobeu?

Qui sap, en aquella època passaven moltes coses, si voleu descobrir més detalls, visiteu-nos!

 

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.