Porrus capitatus, els calçots en època romana

Valls, ciutat bressol de les calçotades

Segur que molta gent coneix la famosa història dels calçots descoberts pel Xat de Benaiges, pagès Vallenc del segle XIX. Diuen que un dia, i de casualitat, va fer aquest descobriment i va crear la calçotada. Era l’hora de dinar i hi havia dues cebes grillades que havien sortit a l’indret on les havia fet i per no llançar-les va decidir menjar-se -les.

Un descuit va donar lloc als primers calçots

El Xat de Benaiges va tallar l

es arrels i en un descuit les va rostir a la flama. Va pelar-les traient la capa ennegrida i les va tastar. Mai havia menjat cap ceba igual, el seu gust dolç i textura suau eren una delícia. Des de llavors va començar a desenvolupar la manera de cultivar els calçots i han arribat als nostres dies les calçotades.
El calçot és cadascun dels brots d’una ceba blanca que ha estat replantada. Els brots, a mesura que van creixent es calcen, d’aquí apareix el seu nom.

PORRUS CAPITATUS, Calçots al segle III d.C

Però molt poca gent sap que possiblement els romans també menjaven una cosa semblant.

L’any 2000, en una excavació en la ciutat de Brigetio, Hongria, l’arqueòleg Lázló Borhy troba una curiosa pintura. En aquesta es pot veure un home menjant un porrus capitatus, conegut avui dia com calçot. La pintura romana data del segle III d.C. i es creu que el personatge que hi apareix és un esclau. També han trobat pintures on els homes tenen a la mà terrines amb una salsa ataronjada (una prehistòrica salvitxada?) per acompanyar el calçot.

En el llibre Art de cuinar, l’autor romà Apicius, ja donava diverses receptes per a la preparació del porrus capitatus, entre les quals una que consisteix a fer-los a la brasa.

Però de ben segur que de calçotades com les de Valls no en feien pas. Avui és per a nosaltres una tradició que hem mantingut i hem donat a conèixer al llarg del temps. Les calçotades són l’expressió d’una terra, una excusa per trobar-nos i per gaudir amb els que estimem.

Per conèixer Valls, a l’Alt Camp, cal aixecar el cap tres vegades: per menjar calçots, per veure els castellers i per admirar el campanar més alt de Catalunya.

Us animem que ens visiteu i descobriu totes les activitats que giren entorn la calçotada i descobrireu la història dels calçots i les seves curiositats a la ruta en carro i cavall: De la Redolta al Calçot que fem durant la temporada de calçotades.

Ah, i no us perdeu els paquets calçotada (calçotada + ruta en carro + visita a Adernats i tast de vins) des de 55 € per persona.

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.