Curiositats: Temps de frigola, tem o tomaní

Ara que s’apropa setmana santa volem aprofitar per parlar-vos d’una planta que comença a florir just en aquesta època. La planta associada a les festes de Setmana Santa i Pasqua, que se celebren pels volts de la primera lluna plena de Primavera, és la farigola.

Ens encanta viure aventures i gaudir de la natura. Conèixer el paisatge i veure com canvia cada setmana és emocionant. Poder aprendre coses noves a cada estació ens fa estimar encara més el territori.

La farigola és una planta també coneguda amb els noms de timó, timonet o tomell. Amb els menys habituals tem, tomaní o frigola. Fora del nostre país, aquesta planta és coneguda amb el nom espanyol “tomillo”, amb els mots “elharr, ezkai, ispillu o erle-bedarr (herba de les abelles)” de l’euskera, amb l’anglès “tyme” i amb l’italià “timo”.

La farigola és una herba fantàstica per experimentar, olorar i identificar els colors. Amb els més petits aprofitem per descobrir l’entorn. Aprofitant una de les parades baixem del carro per experimentar amb aquest regal que ens fa la natura. Amb aquesta experiència els nens i nenes aprenen a identificar mitjançant els colors i l’olor què és la farigola. Estem convençuts que aquesta és la millor manera d’aprendre i gaudir de la natura.


La farigola i les tradicions de pasqua

S’explica que el dia de la mort de Crist la muntanya del Calvari va florir de farigola.Per això diem que la farigola ressuscita cada any per aquestes dates i perfuma extraordinàriament l’ambient a la vegada que contribueix també a la resurrecció de Crist.

Aquests dies són molts els que, sols o en companyia, surten als boscos a cercar aquesta herba, tal i com recull el refranyer: “Divendres Sant anem a collir farigola al camp”. És una creença molt estesa que aquesta herba collida el Divendres Sant al matí no perd la flor i té virtuts especials.

La setmana santa coincideix sempre amb la primera lluna plena de la primavera. Això fa que aquest sigui el millor moment per a la recol·lecció de les plantes i herbes ja que la lluna plena altera la sàvia i les virtuts de la farigola estan reforçades.

“La farigola que es cull en Dijous Sant es conserva sempre fresca”

Com recull el refranyer popular, collida en lluna plena es diu que les propietats i virtuts de la planta augmenten

No deixeu passar l’oportunitat de conèixer totes aquestes històries i curiositats. Aprofieu la Setmana Santa per gaudir d’una aventura en carro i cavall. Una experiència divertida i didàctica que us farà gaudir de la primavera en família.

PROMOCIÓ SETMANA SANTA 20% de descompte

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.