El misteri de la taula de Nulles

A principis dels anys 70 a la localitat de Porrera hi havia una taula amb certs poders paranormals. Es va fer famos per respondre a les preguntes dels assistents sobre el passat, present i futur. Amb cops secs de les potes la taula donava resposta a allò que se li preguntava.

El fenomen de les taules parlants consistien en una comunicació amb els esperits mitjançant cops que feien aquestes sobre el terra.

Tres germans i una vella taula

Entre els assistents a aquestes demostracions es trobaven la família Saumell de Nulles. Tres germans, Maria del Carme de 13 anys, Rosa María de 10 i Joan Saumells de 7 anys van assistir una tarda a presenciar una d’aquelles practicaven sessions d’espíritisme. Allí van poder veure “in situ” la metodologia i en arribar a Nulles van sentir curiositat i van dur a terme allò que havien vist.

Els germans van agafar una vella taula que hi havia a les golfes feta de noguera. Segons diuen un llamp va fer caure l’arbre i amb aquella fusta van fer la taula.

Concentrats i recordant com ho havien vist a Porrera, els tres germans van posar les mans damunt la taula i, misteriosament, aquesta va començar a moure’s.

El poble de Nulles principal atracció

Aquella va ser l’espurna que va fer cremar al poble d’emoció, la notícia va córrer com la pólvora. Tothom volia veure la taula de Nulles, tots preguntaven coses que ella contestava; també ballava, caminava a dues potes i fins i tot pujava i baixava escales.

Per aquelles dates Nulles era un poblet de 500 habitants, amb escassa circulació i molta tranquil·litat.

Amb el fenòmen de la taula, els visitants van augmentar, especialment els dies festius.

La munió que anava a visitar la taula va fer necessari que la mateixa fos traslladada de la casa particular dels propietaris a l’Ajuntament del poble, a fi de no molestar a la família propietària de la taula.

Posteriorment la taula va ser transportada de l’Ajuntament al bar del poble, lloc on tots els visitants podien veure-la i fins i tot preguntar-li el que volguessin. El sistema no era dificultós: Els nens col·locaven les mans damunt del tauler i misteriosament la taula es començava a moure, com lliscant-se pel terra. Inicialment a això es va dedicar la taula, assistida per les mans dels nens a recórrer el poble. Pujant i baixant escales sense necessitat d’elevar-la, es va donar el cas, fins i tot, de portar-hi persones damunt.

El preu que es feia pagar per l’experimentació era de 50 pessetes, i la recaptació es destinava a un fons comú del poble per a construir un complex poliesportiu.

Les funcions del petit moble va ser “in crescendo” arribant a respondre sota un codi de cops a les preguntes dels nens o qualsevol interlocutor. En tot moment, els seus moviments eren ràpids però accentuava la seva velocitat si les mans de Rosa María la tocaven.

Obra del dimoni?

No va trigar molt de temps a fer-se públic el rumor que els moviments de la taula eren deguts al dimoni, qüestió pel qual sobre la base de la por va donar final a les aventures de la taula i els seus operants.
Els escèptics van afirmar que el moviment de la taula es devia a moviments neuromusculars inconscients que aportaven els nens. No obstant això aquest raonament no explica perquè la taula encertava correctament a les preguntes que se li feien…

Actualment la taula segueix estant a Nulles, reposa en unes golfes de la mateixa manera que reposava quan els germans Saumells van despertar-la. Qui sap si tots els esperits i forces que la feien ballar pels carrers de Nulles ho tornaran a fer algun dia…

Voleu descobrir moltes més històries sorprenents del poble de Nulles? Mireu totes les ACTIVITATS ESPECIAL CASTANYADA que hem preparat per vosaltres!

DEL 28 D’OCTUBRE AL 3 DE NOVEMBRE RUTES TEMÀTIQUES AMB DEGUSTACIÓ GRATUÏTA DE PANELLETS

Pack experiència

Perfecte per qualsevol ocasió, ruta en carro + visita guiada al celler modernista de Nulles + tast de vins i caves Adernats

Ruta dels Tanins

Aprèn a conduir un carro i gaudeix de la natura en una aventura apta per a tots els públics.

Tast de vins entre vinyes

Un tast de vins com mai l'has viscut, en plena natura i gaudint d'una passejada en carro de pagès.

Escapada Sant Joan a Nulles

Escapada Sant Joan, escapada casa rural junio, escapada san juan tarragona, escapada sant joan costa daurada Aquest any tornarem a viure un revetlla diferent però

Llegir més »

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.