Els Tres Tombs i Sant Antoni

Els Tres Tombs més matiners, juguem a casa

Els primers Tres Tombs de la temporada comencen entre altres llocs a Valls, nosaltres els vam celebrar ahir 12 de gener. A Valls aquesta és una tradició molt arrelada i la Societat de Sant Antoni de Valls compta amb una de les col·leccions de carros més importants que es conserven a Catalunya. D’altra banda són uns dels Tres Tombs més emocionants gràcies als tombs de l’Ajuntament, on els carreters i carreteres demostren la seva destresa fent els estrets tombs de la plaça del Blat mentre el públic esclata amb aplaudiments quan aquests ho aconsegueixen.

El 17 de gener se celebra la festivitat de Sant Antoni Abad, el protector dels animals de companyia i en especial els de peu rodó, molt importants per a les feines del dia a dia en segles passats. El Sant va néixer el segle III a Egipte i també se’l coneix com a Sant Antoni el Gran o Antoni d’Egipte. Fou un monjo anacoreta o eremita que va dedicar la seva vida a la contemplació i penitència retirat en llocs solitaris per afavorir el contacte amb Déu. Segons la llegenda Sant Antoni era un amant dels animals, sempre que en trobava algun el guaria i cuidava, i el mateix va fer amb un porquet que en agraïment per la proesa el va acompanyar sempre durant la seva vida. Per aquest motiu se’l representa amb un porquet als peus.

Tradició i devoció a Sant Antoni

Tradicionalment Sant Antoni ha estat el patró dels animals i una festivitat molt celebrada als països Catalans. En molts indrets se celebren els Tres Tombs de Sant Antoni, un ritual molt antic adaptat al cristianisme que consisteix a donar tres tombs al voltant de l’Església del poble per acabar, finalment, amb la benedicció dels animals i augurar un bon any sense malalties ni accidents. També s’anomena “Passades”, “Beneïdes” o “Passant” arreu de Catalunya. Abans de l’arribada del cristianisme tothom feia tres voltes al voltant d’una foguera feta amb ramatge verd, encara ara en alguns pobles del País Valencià segueixen aquesta tradició. En altres llocs com a Falset se celebra l’encamisada, a les Illes Balears s’encenen fogueres per diversos punts del poble i els dimonis i les botargues, que segons la llegenda van turmentar el Sant quan estava retirat en una cova, són els protagonistes de la festa.

Una tradició mediterrània

En molts pobles del Mediterrani fer voltes al voltant d’espais sagrats o d’un temple religiós era una tradició molt arrelada. Els romans ja donaven voltes en cercle al voltant dels temples sagrats per invocar la protecció dels Déus. Encara ara els musulmans també volten 7 vegades al voltant de la Ka’ba venerada per l’islam abans dels temps de Mahoma.

També en el País Basc mantenen una variant d’aquesta tradició. Al voltant del Santuari d’Urkiola, dalt d’un turó de la ciutat d’Abadiano, és tradició fer ‘tombs’ al voltant d’aquest temple cristià dedicat a Sant Antoni de Pàdua i a Sant Antoni Abat per trobar parella.
La festivitat dels Tres Tombs doncs, és l’evolució d’una tradició dels pobles més antics de la mediterrània. Una tradició precristiana que, com tantes altres, el cristianisme va adoptar i la va adequar a les seves creences.

Els Tres Tombs més antics de Catalunya són els d’Igualada que celebrats ininterrompudament des de l’any 1822. Però a banda dels Tres Tombs de Valls, els de Vilanova que se celebren el divendres 17 de gener són dels més importants per la qualitat i quantitat de cavalls, carros i carruatges que desfilen pels seus carrers. Experiències Rurals hi participarem amb el Chartreuse, el Gallo i el Quintí ens encanta poder seguir les tradicions i mantenir viva la història i la passió pels animals de peu rodó.

Escapada Sant Joan a Nulles

Escapada Sant Joan, escapada casa rural junio, escapada san juan tarragona, escapada sant joan costa daurada Aquest any tornarem a viure un revetlla diferent però

Llegir més »

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.