La Gran Festa de la Calçotada

El proper cap de setmana del dissabte 25 i diumenge 26 de gener se celebra la Gran Festa de la Calçotada de Valls. Un cap de setmana on els carrers s’omplen de gent per gaudir de tots els secrets de la calçotada. No en va es diu que per conèixer Valls, a l’Alt Camp, cal aixecar el cap tres vegades: per menjar calçots, per veure els castellers i per admirar el campanar més alt de Catalunya.

La cuina del calçot serà la protagonista de dissabte, una jornada organitzada per l’Ajuntament de Valls, la Denominació d’Origen Tarragona, la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, la Cooperativa Agrícola i l’Associació de Restauradors, amb la col·laboració del Grup GSR. La festa comptarà amb un protagonista excepcional, el reconegut pastisser Christian Escribà que serà nomenat Amic de l’Autèntica Calçotada de Valls.

A les 11.30 h obrirà portes el Mercat de Tastets de Cuina de Calçot que enguany preparen diversos restaurants de la ciutat i els vins de la DO Tarragona. En aquesta ocasió, tothom podrà degustar fins a les 14.00 h un total de 6 especialitats a base de calçots per 2 euros la tapa o ració, maridats amb els vins dels cellers a 2 euros la copa.

La Festa de la Calçotada de Valls promocionant el calçot des de 1982

Aquest esdeveniment implica des de 1982 tots els vallencs i vallenques: les entitats, els restaurants, comerciants, voluntaris, etc.

A Valls la calçotada és una tradició centenària per això la considerem la ciutat d’origen de la calçotada. Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació, motiu pel qual Valls és coneguda com la capital del calçot. La calçotada és una celebració amb un àpat basat en els calçots cuits amb redoltes i flama viva, la salsa de salvitxada (una varietat de romesco) i un bon acompanyat de productes de proximitat. Les calçotades mouen cada temporada riuades de gent entre els mesos de novembre i abril, i constata l’arrelament d’aquest fet gastronòmic tan típic i popular a casa nostra.

Festa de la calçotada de Valls

PROGRAMA DE LA GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA

Dissabte 25 de gener

D’11.30 h a les 14.00 h. El Pati – Mercat de tastets de Cuina de Calçot i Vins DO Tarragona.

11.30 h. El Pati – Nomenament de Christian Escribà com Amic de l’Autèntica Calçotada de Valls.

De 12.00 h a les 14.00 h. El Pati – showcooking amb els xefs Fran López, David Andrés, Víctor Quintilla i Albert Roig

MERCAT DE LA CALÇOTADA, Mercat d’alimentació i artesania popular al Passeig de l’Estació.

MOSTRA DE CUINA DEL CALÇOT, Tastets a base de calçots de Valls maridats amb vermut i vins de la DO Tarragona a El Pati. Animació, activitats infantils i música.

Diumenge 29 de gener
INICI DE LA GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA

10.00h. Plaça de l’Oli – Començament de les DEMOSTRACIONS DE COURE CALÇOTS A LA GRAELLA

10.30h. Plaça del Blat – XXXI CONCURS DE CULTIVADORS DE CALÇOTS i XXVII CONCURS DE SALSA DE LA CALÇOTADA DE VALLS. Demostracions de l’elaboració de la salsa de la Calçotada de Valls.

11.30h. Plaça del Blat i fins a El Pati – MOSTRA DE DANSES DE CARRER TRADICIONALS DE VALLS

12.30h. Des de la plaça del Blat – CERCAVILA DELS ELEMENTS FESTIUS DE LA CALÇOTADA: Gegant del Calçot de Valls amb els Flabiolaires de Vallmoll, Gegants Agrupació El Calçot AAEET, amb els seus grallers, Mulassa de Valls, grallers de la colla Vella dels Xiquets de Valls.

13.00h. El Pati – XXXIII CONCURS DE MENJAR CALÇOTS

14.00h. El Pati – Lliurament dels premis del XXXI Concurs de Cultivadors de Calçots, XXVII Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i XXXIII Concurs de Menjar Calçots.

A la plaça de la Zeta – DEGUSTACIÓ POPULAR DE LA CALÇOTADA

Entrega de les degustacions. (12 calçots, terrina amb salsa, un botellí vi de Valls, pa, pitet de roba, taronja i una llauna de cervesa San Miguel). Hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra de Valls… La plaça de l’Oli estarà ambientada amb parades i elements al·legòrics a la Calçotada.

De la Redolta al Calçot

Ruta en carro i cavall entre vinyes per la història del calçot amb parada i degustació de salvitxada i pa de calçot + Vista guiada amb tast comentat de 2 vins i un cava a la Catedral del Vi de Nulles acompanyats per productes de proximitat.

Calsotada Valls

Experiència en carro + Calçotada

Ruta en carro i cavall per la història de la calçotada que inclou l'autèntica calçotada de Valls en els millors restaurants de l'Alt Camp. Des de 52'00€! .Descobreix una experiència única entorn a la gastronomia calçotàire de l’Alt Camp.

Escapada Sant Joan a Nulles

Escapada Sant Joan, escapada casa rural junio, escapada san juan tarragona, escapada sant joan costa daurada Aquest any tornarem a viure un revetlla diferent però

Llegir més »

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.