La llegenda dels ametllers i Balaixa

Al nostre territori comencen a florir alguns ametllers despistats. Ja falta ben poc per gaudir d’uns dels paisatges més bonics tot fent les rutes en carro i cavall amb un tastet de productes km 0 i vins sota el preciós ametller florit que us mostrem. L’ametller és dels primers arbres en florir, quan el termòmetre marca aproximadament 6º C comencen a despuntar les primeres flors. Aquestes es mantindran a l’arbre entre 20 i 30 dies. Avui us explicarem una bella llegenda de Pollença que es parla sobre l’amor i la floració dels ametllers.

Un carrer estret prop de l’escalinata del Calvari de Pollença (Mallorca), porta en un taulell el nom de la protagonista d’aquesta història: Balaixa. Balaixa era molt bella, amb la bellesa que li donaven els seus trets sarraïns. Era totalment submisa al seu pare, el moro Algatzení, que conscient del poder que exercia sobre la seva filla, somiava amb casar-la amb algun ric terratinent.

Un amor prohibit

llegenda ametllers

Les possessions de Algatzení i Beni-Gigar (avui finques Ca’n Guilló i Son March), no estaven lluny però les separava l’enemistat dels seus propietaris, que venia de temps enrere, i per molt que passaven els anys no s’arreglava. Ben-Nassar, successor i hereu dels Beni-Gigar, estava enamorat de Balaixa i ella li corresponia. El pare de la noia no l’acceptava i la va castigar tancant-la i prohibint-li tornar a veure al jove.

Balaixa, no podent resistir aquesta prohibició, però al mateix temps no volent faltar al seu pare, es va sumir en una gran tristesa, en la seva cara es reflectia el dolor. Suplicava al seu pare que la deixés unir-se a Ben-Nassar.

El pare no va voler carregar per sempre amb la responsabilitat de la desesperació de la seva filla així que, va tramar un pla sabent que el noi no podria aconseguir allò que li demanaria; havia d’oferir a Balaixa un ram de flors d’ametller abans de la pròxima lluna nova. Encara faltaven ben bé dos mesos per febrer i la fita era impossible.

Un requisit impossible, flors d’ametllers a destemps

Balaixa s’encamina a casa de Beni-Gigar a explicar-li a Ben-Nassar la petició del seu pare. L’alegria per veure a la seva estimada i poder besar-la i abraçar-la, es va esfumar quan ella li va explicar la condició del seu pare per a poder casar-se. Els ametllers estaven adormits i era impossible veure ni una sola flor en les seves nues branques. Balaixa va passar la nit plorant, ni les carícies del jove la consolaven. Plorava i les seves llàgrimes les bevia la seca terra del vell ametller en el tronc del qual estaven recolzats. Llàgrimes de dolor, de ràbia i de pena que van arribar a les arrels de l’arbre i es van convertir per un miracle d’amor, en una aparició de flors, no blanques com les que normalment tenen els ametllers, tenien una pinzellada rosa en cadascun dels seus pètals.

Encara avui, les ancianes del Pollença conten aquest final per a la llegenda de l’ametller:

Balaixa i Ben-Nassar van viure junts en una llarga felicitat arribant a veure la conquesta de Mallorca per les tropes de Jaume I, van abraçar la nova fe en companyia dels seus fills. La seva vida transcorria feliç, fins que un dia un sarraí fugit, envejós de la felicitat de la parella, va trobar a Balaixa sola en la finca, i la va assassinar.

El seu cos va quedar estirat sota els ametllers de Beni-Gigar, en les branques dels quals apuntaven unes flors blanques i rosades.

Activitats especial calçotada

De la Redolta al Calçot

Ruta en carro entre vinyes per la història del calçot i vista amb tast a la Catedral del Vi de Nulles

Calsotada Valls

Pack experiència + Calçotada

Ruta en carro i cavall que inclou l'autèntica calçotada de Valls en els millors restaurants de l'Alt Camp.

Escapada Sant Joan a Nulles

Escapada Sant Joan, escapada casa rural junio, escapada san juan tarragona, escapada sant joan costa daurada Aquest any tornarem a viure un revetlla diferent però

Llegir més »

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.