Una festa dedicada als Traginers

La Festa dels Traginers de Balsareny és popular arreu de Catalunya. Declarada Festa d’Interès Turístic el 1970 i Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya el 1999. Es celebra sempre la setmana abans de carnaval a Balsareny.

Balsareny, pas de carros i cavalls

El traginer transportava les mercaderies d’un lloc a un altre i tingué un paper molt important com a element de relació de poblacions sovint aïllades. Balsareny va esdevenir un lloc de pas molt important de cavalls i carros. L’ofici de traginer és present a Balsareny, com a mínim, des del s. XVII. A finals del s. XVIII la construcció del pont de Balsareny convertí la vila en una cruïlla dels traginers que transitaven pel Bages.

Tots els gremis escollien un sant patró per celebrar una festa i buscar-hi protecció. Així, tots els qui feien servir animals com a eina de treball sembla que s’acolliren a Sant Antoni Abat, dit “del porquet”. Perquè aquest animal és el que figura sempre al seu costat en la iconografia. Als traginers i pagesos els era imprescindible l’animal de ferradura per a desenvolupar el seu treball. Per això, arribat el 17 de gener, deixaven el treball i portaven els animals a beneir. Després de la missa celebrada en honor del sant també feien celebracions, balls i festa.

En honor a Sant Antoni “del porquet”

A Balsareny, a principis del segle XX s’hi havia organitzat, a part de la festa religiosa del matí, balls de tarda i nit al Casino, amb orquestra. Llavors encara existia un gran nombre d’animals de càrrega com cavalls, mules i someres. La festa de Balsareny sempre tenia gran lluïda.

Quan als anys 30 ja s’havia motoritzat gairebé tot el camp, els pagesos portaven els animals a beneir després de la missa, i aquell dia s’estaven de fer-los treballar. A causa de la guerra, però, calgué tornar a l’animal de carro de bast o de llaurar. Llavors va ressorgir la idea de celebrar novament la Festa de Sant Antoni. Després d’una reunió informal, l’any 1943, sorgí la primera comissió, que restaurà la festa definitivament.

El programa portava la tradicional missa i benedicció d’animals; cercavila amb banda de música i desfilada de cavalleries pels carrers del poble, presidida per la bandera de sant Antoni portada per un Banderer acompanyat de dos Cordonistes, tots tres muntats a cavall.

A primera hora de la tarda se celebrava una competició o cursa. Hi havia les categories de rucs, mules i cavalls i s’esdevenia a la carretera de Manresa a Berga. Finalment el ball de tarda i nit, l’aleshores famós ball de sant Antoni, era el que atreia més gent dels pobles veïns.

Consolidació de la Festa dels Traginers de Balsareny

Més endavant sorgí la idea de convertir la cercavila en una cavalcada històrico-retrospectiva de l’antic traginer de camí ral. Amb el suport de l’Ajuntament començà la recerca d’aparells i guarniments de tota mena en les diferents modalitats del transport a bast.

El cercle de col·laboradors s’amplià i s’anaren introduint noves idees amb aquestes noves incorporacions la Festa dels Traginers de Balsareny , única en el seu gènere. Finalment l’any 1970, va ser declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. En els darrers anys la festa s’ha anat consolidant i és la més important dedicada als traginers de Catalunya.

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.