Temps de batre

harvest

Cap a finals de juny quan els sembrats ja estaven a punt els pagesos segaven els camps per obtenir-ne el cereal. Ara tot el procès està mecanitzat però els orígens d’aquesta feina eren manuals i l’eina per excel·lència utilitzada per a segar va ser la falç.

Les primeres falçs probablement van ser fetes amb la mandíbula d’algun animal amb petites pedres de sílex incrustades. Posteriorment es va anar perfeccionant l’eina i es feia servir una fusta corbada. Amb l’edat de bronze se’n van començar a fabricar de metall.

La sega s’havia de fer en el moment precís per tal que el gra no madurès massa i caigués tot a terra. Aquesta era una de les preocupacions més gran. Com sovint sembraven barreja o mestall els temps de maduració de les diferents varietats o espècies de la barreja no coincidia i l’elecció oportuna de les dates era complicada.

En aquest document podreu consultar l’article “Avia: Festes del segar i el batre” on trobareu interessants entrevistes i fotografies antigues.

[download id=”1133“]

Vicenç Xandri pagès d’Avià s’havia estat al Puig d’Obiols explica:

“Es formaven colles [Per organitzar la sega] encapçalades pel cap de colla. A cada poble es feien les seves, i es començava la feina cap al Bages; els nostres pares havien anat fins i tot a marina. […] els camps queden lluny, i per això quan encara era fosc ens carregaven en un carro amb vela perquè fòssim al camp a punta de clar.”

Després de segar el batre

Una vegada segat el cereal i traslladat a l’era s’havia de separar el gra de la palla i del boll, és a dir, s’havia de batre. L’espai on es feia sovint no era permanent i cada any havien d’escollir un terreny amb la terra ben compactada tot i que es conserven algunes eres de batre enrajolades en pobles o propietats particulars com a Casafort.

era de batre casafort
Es netejava l’era i es preparava el carro per carretejar les garbes. Es treien els empostissats que anaven situats al nivell de les vares i en el seu indret que penjava una “solera” per sota el fusell- sostinguda per mitjà d’unes cadenes- fins a uns dos pams del terra; es posava una “escaleta” al darrere per poder carregar amb més llargada; a les baranes s’hi fermaven uns “estaquirots” -pals de fusta amb punta- que clavant-ho garbes a ambdós costats permetien carregar amb més alçària, i es penjava la llarga soga amb corriols que hauria de servir per subjectar la carretada.

El contacte amb cavalls redueix l’estrès en nens i joves

Els cavalls són la nostra passió i a nosaltres no ens calen evidències científiques que ens diguin els beneficis d’estar amb equins. En totes les nostres rutes us expliquem anècdotes sobre ells i teniu l’oportunitat de gaudir amb ells. Són tantes les qualitats dels cavalls que fan que siguin els nostres millors amics…

Us deixem amb aquest interessantíssim article:

Beneficis de relacionar-se amb cavalls

Un estudi de 2015 de la Universitat Estatal de Washington (els Estats Units) revela que els nens i joves que estan en contacte amb cavalls experimenten una reducció substancial de l’estrès.

Els resultats de la recerca, publicats en el Butlletí Interacció Humà-Animal de l’Associació Estatunidenca de Psicologia d’abril de 2015, apunten al fet que la interacció entre persones i equins provoca un canvi en els nivells de l’hormona de l’estrès, el cortisol, en els nens i joves.

Es tracta del primer estudi en aquest sentit i basat en la prevenció, ja que està demostrat que els patrons saludables d’aquesta hormona poden protegir contra el desenvolupament de problemes de salut, tant física com mental. A més, les mostres de saliva es prenen de forma no invasiva i sense provocar canvis en les persones.

Evidències científiques

Mentre que altres estudis de la interacció humà-animal amb cavalls, gossos, gats i altres animals de companyia s’han centrat en la millora de les competències socials, l’autoestima i el comportament en els nens, fins al moment no s’havia comprovat el per què succeïen aquestes experiències positives. Aquest estudi es va centrar en un programa de 12 setmanes amb un total de 130 nens i nenes.

Els investigadors van partir de la premissa que l’hormona de l’estrès funciona segons la manera com percebem l’estrès i com l’enfrontem: l’estrès no és sol el que experimentem, sinó com interpretem la importància del factor estressant. Per exemple, un nen davant un cavall gran i desconegut pot experimentar més estrès que quan es troba amb un animal més petit i familiar.

Basat en tècniques naturals d’equitació, el programa va proporcionar 90 minuts a la setmana per a aprendre sobre el comportament del cavall, la seva cura, condícia, maneig, l’equitació i la interacció amb ells. Mentre que els participants van proporcionar sis mostres de saliva entre dos dies abans i després de les 12 setmanes. Els investigadors van comparar els nivells i els patrons del funcionament de l’hormona de l’estrès mesurant el cortisol. El resultat: els nens que van participar en el programa tenien nivells de cortisol significativament més baixos durant el dia i la tarda en comparació amb els altres nens. Els nivells més alts d’aquesta hormona, especialment en la tarda, es consideren un factor de risc potencial per al desenvolupament de la psicopatologia.

D’aquesta forma, l’estudi recolza altres recerques sobre l’impacte positiu de la interacció entre humans i cavalls fets per professionals en equitació terapèutica, pares de família i nens.

Font: equisens.es

Travessa Valls – Montserrat, l’excursió més màgica de l’any

Falten tan sols unes hores per començar l’excursió més màgica de l’any amb tot l’equip d’experienciesrurals.com. Fa més de 20 anys que un grup de valents cavalls i carreters fan una travessa des de Valls fins a Montserrat. Més de 100 km i 5 dies d’aventures. A l’inici tots els participants eren de Valls però actualment ens ajuntem amants dels carros i dels cavalls d’arreu del territori: Marçà, Mora la Nova, Tarragona, Montblanc…

Una excursió per connectar amb la natura

Experiències Rurals sorgeix precisament de les excursions que fem durant la temporada. Però sens dubte la joia de la corona és l’anada a Montserrat. Durant 5 dies la connexió amb la naturalesa, els animals i el passat ens fan oblidar del dia a dia i ens permeten carregar-nos d’energia positiva. Per això, amb les nostres rutes, volem donar-vos l’oportunitat de gaudir per unes hores d’aquestes sensacions.

La travessa Valls – Montserrat està dissenyada pensant en el benestar dels cavalls i les persones. Ens entrenem durant mesos per aquesta excursió i els equips estan formats per un carro (el més lleuger i resistent del que es disposa) i, com a mínim, dos cavalls en cada carro, sovint els equips porten un tercer cavall per poder donar descans a un company equí en cada tram.

No dubteu en venir-nos a veure si passem a prop del vostre poble o ciutat o tenim l’oportunitat de coincidir! La ruta que fem és la següent:

Divendres 17 de maig

A les 16.00h sortim de Valls i ens dirigim a Cabra del Camp tot passant pel Pla de Santa Maria. Sobre les 19.00h arribem a Mas Biló, on fem nit.

Dissabte 18 de maig

Ens llevem d’hora per agafar forces i preparar-nos tots els equips i fem camí des de Cabra del Camp fins Vallespinosa. Sobre les 13.00h arribem al poble on dinem i, fins i tot, fem la migdiada.

Carros arribant a Vallespinosa

A les 16.00h des de Vallespinosa ens dirigim a Pontils – arribem a les 17.00h- on creuem el riu Gaià, alguns anys hi passa prou aigua i els cavalls es refresquen les potes! Finalment arribem a Bellprat sobre les 19.00h

Diumenge 19 de maig

A les 9.00h marxa tota l’excursió de Bellprat i fa camí fins a les fonts de la Fou on esmorzem i fem una parada llarga. Finalment reprenem el camí fins a arribar a Santa Margarida de Montbui sobre les 13.30h.

Un cop arribats a Santa Margarida de Montbui descansem tota la tarda, els cavalls tenen tota la tarda per jeure, menjar, refrescar-se i jugar… I els carreters i carreteres també!

El Chartreuse desprès de la seva dutxa vol dormir però veu massa herba fresca al seu voltant!
Dilluns 20 de maig

Dilluns arranquem de Santa Margarida de Montbui a les 8.00h del matí i esmorzem a la Pobla de Claramunt a les 10.00h ens veureu arribar! Un cop tots hem esmorzat i ens hidratat seguim fins arribar a Mas Brugues on dinem i fem la migdiada!

Desprès de dinar arranquem a les 16.00h i passem pel Bruc fins arribar als peus de Montserrat. Quan comencem a veure les muntanyes estem molt aprop del nostre objectiu. És un moment preciós i a la vegada trist ja que sabem que l’excursió és a punt d’arribar al final. Arribem al convent de Santa Cecília a les 19.00h

Dimarts 21 de Maig
Entrant a Montserrat amb el Salao, el Chartreuse i el Gallo. Quin gran equip!

El gran dia! Arranquem a les 9.00h tots vestits de traginers i amb els millors guarniments per entrar a Montserrat, arribarem a les 10.00h i ens podreu veure aparcats just baix del Santuari.

I…FINS AQUÍ!

Desprès de 5 dies d’aventures, de paisatges plens de sembrats i vida un autobus ens recull tant als traginers com als cavalls i tornem cap a Valls, des d’on vam començar. 5 dies plens d’emocions i anècdotes que se’ns graven al cor. Un cop arribat a casa tornem a comptar, només quedaran 365 dies per tornar-hi!

La creació del cavall, una preciosa llegenda àrab

Acontinuació us expliquem una preciosa llegenda sobre la creació del cavall:

Déu recorria el món després de la creació quan en passar pel desert va sentir els crits i el plor d’un beduí.

En preguntar-li perquè plorava, l’àrab li va respondre:

“ Vaig veure les riqueses que els altres pobles van guanyar i per a mi només em vas donar sorres”. Déu va percebre que no havia estat just en la distribució dels béns de la terra, i li va dir:

“No ploris més, et compensaré donant-te un regal que no li vaig donar a cap poble”. I prenent amb la mà dreta al vent del sud que passava, va dir:

“Plasma’t, vent del sud! Faré de tu una nova criatura. Seràs el meu regal i el símbol d’amor al meu poble”.

“Perquè siguis únic i que mai et confonguin amb les bèsties, tindràs: la mirada de l’àguila, el coratge del lleó i la velocitat de la pantera. De l’elefant et dono la memòria, del tigre la força, de la gasela l’elegància. Els teus cascos tindran la duresa del sílex i el teu pèl la suavitat del plomatge del colom. Saltaràs més que la daina, i tindràs el far del llop. Seran teus els ulls del lleopard a la nit, i t’orientaràs com el falcó, que sempre torna al seu origen. Seràs incansable com el camell, i tindràs del gos l’amor al seu amo”.

“I finalment, Cavall del Sud et dono perquè siguis únic: la bellesa de la Reina i la majestuositat del Rei”.

Déu li va dir al Vent del Sud: “Converteix-te en sòlida carn perquè vull fer de tu una nova criatura, perquè m’honri i humiliï als meus enemics i perquè serveixi a aquells que estiguin sota la meva potestat”. I el vent del Sud va respondre:
“Faci’s la teva voluntat segons el teu desig”.

Llavors Déu va prendre un grapat de vent i va bufar creant el cavall i dient: “Et diràs àrab i la virtut inundarà el pèl de les teves crineres i la teva gropa. Seràs el meu preferit entre tots els animals perquè t’he fet amo i amic. T’he conferit el poder de volar sense ales, ja sigui en l’atac o en la retirada. Asseuré als homes en la teva gropa i resaran, m’honraran i cantaran al·leluies en el meu nom…ara veu! I viu en el desert quaranta dies i quaranta nits…sacrifica’t i aprèn a resistir la temptació de l’aigua, bronzeja el color del teu cos i alleugereix els teus músculs de greix…perquè del vent véns i vent has de ser en la carrera”.

El cavall de raça àrab deu la seva reputació a la seva intel·ligència, caràcter fort i resistència excel·lent. Amb el seu cap característic i la cua sempre enlaire, el cavall àrab és una de les races de cavalls millor reconegudes en el món. És una de les races de cavall més antigues, ja que hi ha evidència arqueològica de fa 4.500 anys de cavalls molt similars als àrabs moderns.

Curiositats: Temps de frigola, tem o tomaní

aventura natura

Ara que s’apropa setmana santa volem aprofitar per parlar-vos d’una planta que comença a florir just en aquesta època. La planta associada a les festes de Setmana Santa i Pasqua, que se celebren pels volts de la primera lluna plena de Primavera, és la farigola.

Ens encanta viure aventures i gaudir de la natura. Conèixer el paisatge i veure com canvia cada setmana és emocionant. Poder aprendre coses noves a cada estació ens fa estimar encara més el territori.

La farigola és una planta també coneguda amb els noms de timó, timonet o tomell. Amb els menys habituals tem, tomaní o frigola. Fora del nostre país, aquesta planta és coneguda amb el nom espanyol “tomillo”, amb els mots “elharr, ezkai, ispillu o erle-bedarr (herba de les abelles)” de l’euskera, amb l’anglès “tyme” i amb l’italià “timo”.

La farigola és una herba fantàstica per experimentar, olorar i identificar els colors. Amb els més petits aprofitem per descobrir l’entorn. Aprofitant una de les parades baixem del carro per experimentar amb aquest regal que ens fa la natura. Amb aquesta experiència els nens i nenes aprenen a identificar mitjançant els colors i l’olor què és la farigola. Estem convençuts que aquesta és la millor manera d’aprendre i gaudir de la natura.


La farigola i les tradicions de pasqua

S’explica que el dia de la mort de Crist la muntanya del Calvari va florir de farigola.Per això diem que la farigola ressuscita cada any per aquestes dates i perfuma extraordinàriament l’ambient a la vegada que contribueix també a la resurrecció de Crist.

Aquests dies són molts els que, sols o en companyia, surten als boscos a cercar aquesta herba, tal i com recull el refranyer: “Divendres Sant anem a collir farigola al camp”. És una creença molt estesa que aquesta herba collida el Divendres Sant al matí no perd la flor i té virtuts especials.

La setmana santa coincideix sempre amb la primera lluna plena de la primavera. Això fa que aquest sigui el millor moment per a la recol·lecció de les plantes i herbes ja que la lluna plena altera la sàvia i les virtuts de la farigola estan reforçades.

“La farigola que es cull en Dijous Sant es conserva sempre fresca”

Com recull el refranyer popular, collida en lluna plena es diu que les propietats i virtuts de la planta augmenten

No deixeu passar l’oportunitat de conèixer totes aquestes històries i curiositats. Aprofieu la Setmana Santa per gaudir d’una aventura en carro i cavall. Una experiència divertida i didàctica que us farà gaudir de la primavera en família.

PROMOCIÓ SETMANA SANTA 20% de descompte

Activitats en família

Volem que tothom qui ens visiti s’endugui una experiència inoblidable per això hem dissenyat amb amor totes les activitats en família que us proposem. Les propostes són genials ja sigui per fer alguna cosa diferent el cap de setmana com per celebrar un aniversari… També fem rutes a mida!

A experiències rurals tenim un objectiu clar: compartir la nostra passió amb les famílies que ens visiten

Per aquest motiu us proposem activitats que faran gaudir petits i grans. Totes les propostes estan pensades per viure una aventura i, a la vegada, aprendre els secrets de l’entorn.

Estem ben aprop de la Ruta del Cister, de fet, l’entorn que acull les nostres rutes és la plana de secà, en una entrada del bloc anterior us parlàvem de les característiques de la natura que ens envolta. Podeu recuperar-lo AQUÍ

Aventura i aprenentatge

La capacitat dels nostres carros és limitada perquè estimem i respectem els cavalls per sobre de tot. Sovint per gaudir de les activitats en família ens cal més d’un carro i això fa l’experiència encara més divertida. Tenim programades diverses parades per poder baixar del carro i experimentar amb la natura. Ara, que és època de farigola, descobrim les olors, els colors i l’esclat dels primers ceps que comencen a brostar. Els més menuts s’ho passen d’allò més bé olorant la farigola, el romaní i totes les herbes aromàtiques que trobem pel camí.

Activitats en família des del més gran fins al més petit

Les propostes d’experienciesrurals.com també permeten que els més grans de tots, els avis i les àvies, recordin les aventures de quan èren petits. Molts d’ells anàven en carro i per això aquesta proposta és ideal per tota la família.

Aconseguiu el carnet de conductor/a de carro!

La ruta estrella per als més petits és la Ruta dels Tanins. Una proposta on els més hàbils i valents podràn aconseguir el carnet de carro d’experienciesrurals.com. Aprendràn a conduir i dirigir un cavall i a fer servir els mecanismes del carro!

 

L’empresa experienciesrurals.com guardonada en els Premis Gresol al Talent Jove

Tarragona, 14 de març de 2019.

La Fundació Gresol va fer entrega ahir al vespre dels Premis Gresol al Talent Jove durant un acte realitzat a Tarragona, en concret, al Teatret del Serrano.

L’empresa de rutes en carro i activitats de natura experienciesrurals.com va ser premiada en la categoria Talent en Màrqueting. Els guanyadors han estat escollits per un jurat mixt format per experts en cadascuna de les disciplines mencionades i per membres del Patronat de la Fundació Gresol.

Els altres guardonats en categoria de Talent Acadèmic i Talent Tecnològic han estat dues Spin Off de la URV, Orchestra Scientific i Creatsens Health.

L’acte, al que hi van assistir més de 150 empresaris, va comptar amb la participació d’un ponent d’excepció: Mounir Zok, co-fundador i director general de N3XT Sports.

Nascut a Beirut, Mounir és un ciutadà del món apassionat de l’esport, la tecnologia, l’emprenedoria i la innovació. Compta amb més de 15 anys d’experiència en el món de l’esport en diversos càrrecs, l’últim com a Director de Tecnologia i Innovació del Comitè Olímpic dels Estats Units. Recentment, es va mudar des de Silicon Valley a Barcelona per situar la seu de la seva empresa a Catalunya.

El projecte de rutes en carro, activitats de natura i enoturisme té com a objectiu posar en valor el territori del Camp de Tarragona i les seves tradicions. Així com recuperar d’una manera lúdica i didàctica els carros i cavalls com a mitjà de transport i experiència per descobrir la natura.

L’empresa experienciesrurals.com es va fundar al mes de juny de l’any passat i en aquest temps ha tingut més de 300 visitants que ja han gaudit de les activitats que proposen. Aquest és un exemple de com les noves tecnologies acosten els productes i propostes al públic general d’una manera divertida i didàctica. El premi reconeix la tasca en màrqueting i comunicació de l’empresa que actualment està present a facebook, instagram i linkedin.

Aquesta és la quarta edició d’uns premis que es van crear amb l’objectiu de posar en valor el talent de joves empresaris i professionals de la província de Tarragona, així com reforçar els valors del món empresarial. Després de l’acte d’entrega s’ha realitzat un còctel networking entre tots els assistents.

Els tresors de la plana de secà

Un poble que s’ha resistit a la industrialització

Ens trobem a la Plana de Secà del Camp de Tarragona. Un entorn privilegiat en un dels pocs pobles que conserva el seu encant allunyat de polígons. Nulles ens permet gaudir del dia a dia tranquil, d’un ritme de vida pausat i en contacte amb la natura.

La Plana de Secà de l’Alt Camp és casa nostra

El nostre territori forma part de la Plana de Secà de l’Alt Camp. La Plana de Secà s’ubica al centre de la comarca entre els rius Francolí i Gaià. Inclou de forma parcial 14 municipis de l’Alt Camp (Aiguamúrcia, Alió, Bràfim, Cabra del Camp, el Pla de Santa Maria, el Pont d’Armentera, Figuerola del Camp, Montferri, Nulles, Puigpelat, Vallmoll, Valls, Vila-rodona i Vilabella.

Però aquesta no és l’única gran plana de Catalunya, podem trobar-ne arreu del territori. A l’Empordà, Lleida o la Selva, així com el Delta de l’Ebre, dedicades en la major part als conreus o plantacions forestals de regadiu. Per contra, en el cas del Pla de la Costa Central els sòls urbanitzats dominen la major part dels espais. De manera que només les planes del Penedès, la Galera i el Camp de Tarragona encara inclouen importants extensions de conreus de secà. La valorització de les planes agrícoles de secà han estat fins ara deficient en termes de paisatge i biodiversitat. Tot i això, actualment a Catalunya es consideren entre els hàbitats amb major regressió.

Un entorn d’alt valor paisatgístic

És l’única que té tota la representativitat dels paisatges típics de la tríada mediterrània de secà de Catalunya. – herbàcies (cereals i lleguminoses), cultius arboris (oliveres, garrofers, ametllers) i vinya. A banda de l’innegable valor paisatgístic i econòmic també podem trobar-hi molts altres valors naturals i culturals. A experiènciesrurals.com ens encanta redescobrir la nostra història i tornar a fer les coses com ho feien els nostres avantpassats. Tots els costums i maneres de feinejar formen part de la cultura de la Plana de Secà de l’Alt Camp. Per això en les nostres rutes en carro i cavall tindreu l’oportunitat de viure una aventura de temps passats.

Us explicarem anècdotes, històries de carros i carreters i d’oficis. Passarem per una era i descobrireu que s’hi feia i perquè era rodona.

Si voleu gaudir de la natura i l’entorn no us podeu perdre les activitats que hem preparat per fer-vos gaudir una experiència autèntica i única a Catalunya.

Històries de carros i carretes…

Avui us volem descobrir aquesta curiosa història que ens retroba amb el passat, novament ens retrobem amb cavalls, carros i territori.

La forta nevada del 2010 Palamós va posar al descobert el primer tram de l’antic camí de traginers que des de la vall de Bell-lloc de Palamós es dirigeix fins a Fitor. Les neteges fetes van permetre treure a la llum un camí de carros. Antigament aquesta ruta era molt transitada per ramaders, carboners, llenyataires i sobretot traginers. El feien servir per traslladar tota mena de mercaderies amb carros i cavalls. El camí va convertir-se en una ruta indispensable per accedir a les Gavarres i altres pobles de l’interior.

Carros i cavalls, el passat del territori. És d’on venim, històries de traginers, carros i oficis

La recerca arran del descobriment d’aquesta ruta ha fet possible conèixer anècdotes i aventures dels traginers que freqüentaven el camí. A Palamós n’hi havia alguns que exercien de carreters tot l’any i d’altres que ho feien temporalment. Molts d’aquests traginers eren també camperols, pagesos, menestrals o bracers. Al disposar dels mitjans necessaris per realitzar el transport (un ruc, una mula o un carro), duien a terme aquesta feina això els permetia guanyar-se un sobresou.

Normalment, cobraven per viatge realitzat o per quarteres o somades transportades, o sigui a preu fet.

Els principals clients dels traginers palamosins de l’època eren, en primer lloc, el Comissionat General de les Fustes que coordinava el trasllat d’arbres tallats. Els arbres arribaven a Palamós des de diversos punts de la comarca per embarcar-se en vaixells napolitans. Els traginers carregaven aquestes peces de fusta, generalment de roure, i les conduïen fins el port on les venien. No obstant, era una feina dura i no absenta de problemes. El 18 de juliol de 1770 la porta de la casa que en Domingo Carles tenia a Sant Joan de Palamós va quedar esbotzada per una peça de fusta. La peça havia caigut del carro del traginer Francesc Mons mentre maniobrava amb el seu cavall. Finalment, el pobre traginer va ser qui va haver de pagar els desperfectes.

També fou freqüent el transport de productes derivats del treball del suro i de carbó procedent de les Gavarres.

Si voleu descobrir moltes més curiositats descarregueu-vos aquest interessant article de Gabriel Martí Roig:

LAntic-camí-de-traginers-de-la-vall-de-Bell-lloc-a-Palamós.pdf
Tres Tombs Valls

Activitats en família a la Ruta del Císter

RUTA DELS IBERS

La comarca de l’Alt Camp ens agrada tant perquè amaga paisatges preciosos, gastronomia, cultura, història i tradicions. A continuació us expliquem què podeu fer a l’Alt Camp en família i amb nen. Veniu a gaudir de tot un món d’experiències.

Des de la prehistòria al modernisme

Una de les propostes més conegudes és la Ruta del Císter. Actualment existeixen una gran quantitat de rutes per gaudir de la natura en família i amb els més petits. A la Ruta del Císter podreu escollir entre una àmplia oferta cultural. Podreu visitar el monestir de Santes Creus, el celler modernista Adernats de Nulles o descobrir el nostre passat íber al Jaciment de Rabassats.

Aprendre i divertir-se en família

Si passeu aprop de Nulles no us podeu perdre la Ruta dels Tanins en carro i cavall d’experienciesrurals.com. Una activitat per tota la família on visitarem el jaciment Íber de Rabassats i gaudirem de les rutes en carro i cavall per la natura. Una oportunitat única per comunicar-vos amb els cavalls i aprendre a conduir un carro a la vegada que aprenem.

I si feu parada a l‘Espluga de Francolí, un dels pobles més turístics de la Conca de Barberà podreu visitar en família les coves prehistòriques, fer la ruta aventura pel riu subterrani o visitar el Museu de la Vida Rural.

Visitar Montblanc amb nens també és una proposta molt atractiva que es pot fer en qualsevol época de l’any. Els festivals i activitats per gaudir en família són: el festival de Lego (Brickània) al mes de juny; el festival de ceràmica al setembre, en què també organitzen activitats per a nens, i el de Playmobil (Clickània) a l’octubre.

També és un bon lloc on els més petits poden conèixer bé la llegenda de Sant Jordi i el Drac: es diu que va ser davant de la muralla de Montblanc on Sant Jordi va matar al famós drac que menjava donzelles.

Propostes gastronòmiques

Evidentment, si ens visiteu en aquesta època de l’any podreu gaudir d’un element gastronòmic excepcional: els calçots. Valls és la capital de la comarca. A banda de ser coneguda com el km 0 del mòn casteller també té el campanar més alt de Catalunya.

El postre més típic de la comarca són les coques de recapte confeccionades amb pebrot, ceba i avellanes i també s’afegeix butifarra.

Per acabar no hem d’oblidar tota la ruta dels cellers modernistes. Són edificis on es combina la funció de recollida, elaboració i emmagatzematge de fruits de la terra. L’Alt Camp i Conca de Barberà tenen la concentració de cooperatives modernistes més important de Catalunya.

Ruta en carro + visita al celler Adernats