Salvitxada, l’autèntica salsa de la calçotada

SI hi ha un element indispensable en una calçotada, a banda dels calçots, és la salvitxada. Sí, la salsa autèntica de la calçotada a Valls és la salvitxada, no el romesco. La salvitxada és també un “invent” atribuït a Xat de Benaiges el descobridor del calçot (recupera aquí l’entrada al blog de l’Orígen de la Calçotada).

A continuació us explicarem la diferència entre el romesco, la salvitxada i el xató. Les tres salses tenen un ingredient estrella que és el pebrot. El pebrot els dóna aquell color característic vermellós a les tres salses. La paraula salvitxada ve de la conjunció “salsa” i “bitxo” – el bitxo és un altre nom per anomenar el pebrot picant amb què es cuina -, per tant el pebrot és qui don el nom a la salvitxada. 

salvitxada Salses i fruits SP
Foto: Salses Fruits SP

La salvitxada, l’autèntica

És típic que en cada família hi hagi sempre la rivalitat entre les receptes més gustoses. Qui no ha anat a una calçotada i l’han fet mullar-se entre la salsa de l tiet o la de la padrina… Les receptes de salvitxada passen de generació en generació i són típiques de l’Alt Camp. Com hem dit l’origen de la salvitxada s’atribueix al mateix pagès que va descobrir el calçot a finals del segle XIX, a Valls. Entre els seus ingredients podem trobar l’atmetlla torrada, el tomàquet vermell escalivat, el pebrot –la més emprada és la nyora–, l’all escalivat, l’oli d’oliva, el vinagre i la sal. A la salvitxada no se li afegirà mai picant ni tampoc pa fregit, sec o galetes per espessir-lo.

RECEPTA

Ingredients per a quatre persones

100 g d’ametlles torrades
30 o 40 g d’avellanes
5 tomàquets escalivats
Una cabeça d’alls petita escalivada
Una o dues nyores (pebrot sec) escaldades.
Oli, sal i vinagre
Opcionalment, un polsim de pebre

Es posen els tomàquets escalivats sense pells ni llavors, els alls pelats, els pebrots escaldats i les ametlles a la mà de morter o bé a la batedora. Mentre anem integrant els ingredients afegim poc a poc l’oli i el vinagre i sal i pebre al gust.

El xató típic del Penedès

Aquesta és potser la més desconeguda i sempre va associada a una amanida d’escarola, amb anxoves, tonyina i bacallà. El xató és típic de la regió del Penedès, i com passa amb la resta de salses cada família té la seva particularitat a l’hora d’elaborar la recepta. Tot i això, podem afirmar que la recepta tradicional porta, necessàriament, els següents ingredients: ametlles i avellanes torrades, pebrot, torrada de pa –per espessir–, all, vinagre, oli d’oliva i sal. El que el diferencia de la salvitxada, doncs, és que porta avellanes i pa.

El romesco, la mare de les salses

Tot i que és conegut internacionalment com una salsa el seu orígen és un plat mariner d’aprofitament. Aquest plat es diu que prové del barri mariner del Serrallo, a Tarragona, on els pescadors van crear una recepta amb els ingredients que tenien més a l’abast. El romesquet de peix és un guisat mariner que porta aquesta salsa i és una delícia. 

La base per aquesta salsa són avellanes i ametlles torrades, tomàquet i all escalivats, el pebrot – o la nyora -, oli d’oliva, vinagre i sal. Aquesta seria la salsa originaria de la qual en derivarien la resta. És internacionalment reconeguda i la recepta apareix a molts receptaris. El romesco indiscutiblement és d’origen tarragoní i es diu que hi havia dues variants la dels pagesos i la dels pescadors cadascuna amb els ingredients que tenien més a l’abast cada gremi. Sent par dur sucat amb tomàquet la dels pescadors i ametlles la dels pagesos.

Gaudeix d'una escapada calçotada amb àpat i allotjament

Si vols fer la calçotada a Valls aprofita el pack escapada calçotada d’Experiències Rurals. Podeu escollir entre 1 o 2 nits a Ca la Lola, una comfortable casa de poble totalment restaurada amb totes les comoditats. El pack inclou una calçotada complerta en restaurant amb IGP calçot de Valls, graellada de carn típica, beguda i postres. Si vols gaudir de la calçotada Valls fes la teva reserva ja! A més gaudeix de descomptes amb totes les nostres ACTIVITATS EN CARRO ESPECIAL CALÇOTADA

PROMOCIÓ 1 NIT  +  CALÇOTADA

6 – 8  persones – 73’00€ p.p
4 persones – 87’00€ p.p

PROMOCIÓ 2 NITS  +  CALÇOTADA

6 – 8  persones – 95’00€ p.p
4 persones – 115’00€ p.p

Més info i reserves:

662 63 63 64

calalola@experienciesrurals.com

Casa rural Nulles

Escapada Sant Joan a Nulles

Escapada Sant Joan, escapada casa rural junio, escapada san juan tarragona, escapada sant joan costa daurada Aquest any tornarem a viure un revetlla diferent però

Llegir més »

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.