Curiositats sobre els cavalls: la muda de pèl

Ara que els dies s’escurcen i les temperatures baixen, a moltes cases aprofitem per fer el canvi de la roba de l’armari. En els cavalls passa el mateix, el Chartreuse, el Gallo i tots els nostres cavalls són cavalls de muntanya de la raça Cavall Pirinenc Català (PCP). Durant l’estiu viuen en ramats a les muntanyes de la Cerdanya on pasturen tranquils i gaudeixen de l’abundant herba dels prats. A l’hivern, però comencen les gelades i les nevades això fa que no trobin menjar a les muntanyes i els pastors els baixen als corrals.

caballo pelo largo

El nostre amic Andreu és criador de PCP de la Cerdanya i té els seus corrals on tanca egües i cavalls a prop de Ger. A Ger hi fa una temperatura a l’hivern entre -5ºC i 5ºC això fa que els cavalls necessitin un bon abric per estar protegits per això muden el pèl. Igual que els gossos a l’estiu tenen un pèl més curt per suportar millor les temperatures altes mentre que a l’hivern el muden per un pèl llarg i dens que els protegeix del fred i la meteorologia de les muntanyes.

Un dels factors més importants que determinen l’inici del canvi del pelatge és el nombre d’hores de llum que té el dia. La glàndula pineal regula el creixement del pèl i quan detecta menys hores de llum estimula la secreció de melatonina fent que creixi un pelatge més llarg i espès. La nova capa s’adapta a les temperatures i a les hores de llum, sigui hivern o estiu, per això la muda de pèl es produeix a la primavera i a la tardor.

La temperatura exterior també influeix en la llargada i densitat del pelatge d’hivern. Els cavalls que fan servir manta durant els mesos més freds no desenvolupen una capa tan gruixuda de pèl, ja que aquest s’adapta sempre a les condicions del medi de forma òptima. La natura és sàvia!

Cicle del pèl en els cavalls

Per entendre com funciona la muda de pèl dels cavalls cal analitzar el cicle del pèl en els cavalls que funciona més o menys com el dels humans. Així ens trobem amb les següents fases:

  • Fase anàgena: és la fase de creixement del pèl, des que apunta per la pell fins que aconsegueix la seva longitud màxima.
  • Fase catàgena: El pèl se separa de la papil·la dèrmica que el nodreix i la seva arrel es va debilitant a mesura que s’allunya.
  • Fase telògena: El pèl es desprèn de papil·la, ja que no rep cap nutrició i cau.

Mentre el pèl està al final de la fase catàgena ja s’inicia una nova fase anàgena en el mateix fol·licle. Així quan un pèl està a punt de caure ja n’hi ha un altre que cobreix la superfície de la pell. Per aquest motiu mai veiem zones sense pèl en la pell dels cavalls, les fases se superposen per no deixar mai la pell desprotegida.

Seguim en ruta!
Fes la teva reserva per realitzar l'activitat aquest desembre i durant les festes de Nadal

Tens qualsevol dubte? T'ajudem!
  • Activitats segures, protocol de desinfecció i grups reduïts en bombolles de convivència i ampliades.
  • Ens adaptem a vosaltres, horaris i preferències escriu-nos al formulari i ens posarem en contacte!
  • Si tens qualsevol altra pregunta omple el formulari i et respondrem de seguida.

Escapada Sant Joan a Nulles

Escapada Sant Joan, escapada casa rural junio, escapada san juan tarragona, escapada sant joan costa daurada Aquest any tornarem a viure un revetlla diferent però

Llegir més »

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.