Xat de Benaiges el culpable de la calçotada a Valls

L’origen de la calçotada a Valls, una casualitat

Ja fa més de 200 anys que es fa la calçotada a Valls, una tradició que ha esdevingut quasi obligada una vegada passats el Nadal. Avui us expliquem com va originar-se i fer-se famós aquest fenomen.

Un pagès de Valls anomenat Xat de Benaiges va ser l’inventor d’aquesta ceba tan sucosa. A finals del segle XIX s’havia d’aprofitar tot, no es podia llençar res i quan el Xat va trobar dues cebes grillades al seu hort no va dubtar a tirar-les al foc. Quan va acabar de fer el tomb al tros les cebes estaven ben rostides, les va pelar i va veure que eren tendres i bones, aquell hivern havia fet molt de fred. Les va sucar amb la salsa salvitxada que hi havia feta per casa i va resultar un menjar exquisit.

Així es va originar la calçotada a Valls, com aquell invent li va agradar tant va decidir que l’any següent deixaria grillar les cebes i les plantaria. Tothom qui provava el seu invent en quedava enamorat així va anar perfeccionant la tècnica i les cebes cada cop eren més allargades i dolces.

Calçotada a Valls

El calçot es calça

Aquella nova tècnica de plantar les seves va anar estenent-se per l’Alt Camp i els pagesos la van adoptar i en fixaren el procediment. Primer cal sembrar la llavor de ceba blanca els darrers mesos de l’any. Un cop aquesta ha germinat i crescut s’arrenca i es guarda una temporada. Quan arriba novament el fred es torna a plantar però en aquest cas només s’ensorra una mica. Quan la ceba va creixent s’ha d’anar calçant amb terra de manera que l’anem tapant i això obliga el vegetal a estirar-se buscant el sol. Es calça dues o tres vegades.

calsotada a VallsLa calçotada de Valls al món

Quan fem la calçotada fem molt més que un àpat, la calçotada a Valls va convertir-se en una excusa per reunir-se amb la família o amics i gaudir d’un dia en comunitat. Als inicis del segle XX aquest costum de fer la calçotada es va estendre com un àpat típic dels mesos d’hivern. Però el gran auge de la calçotada va venir quan la “Penya Artística de l’Olla” entitat cultural destacada de Valls, va començar a celebrar calçotades amb personalitats del món cultural i mediàtic del moment.

Amb aquest impuls la calçotada a Valls va esdevenir un reclam i els restauradors de la zona van aprofitar per oferir aquesta menja tan original a les famílies foranes. El primer restaurant que va fer-ho, va ser la Masia Bou, en aquell temps anomenada Fonda Universo.

La calçotada a Valls s’ha convertit en el producte estrella durant els mesos d’hivern, una tradició que ja forma part de la nostra cultura.

El cap de setmana del 25 i 26 de gener se celebra la Gran Festa de la Calçotada a Valls, consulta tot el programa aquí >>>

Activitats i paquets especial calçotades

De la Redolta al Calçot

Ruta en carro entre vinyes per la història del calçot i vista amb tast a la Catedral del Vi de Nulles

Calsotada Valls

Pack experiència + Calçotada

Ruta en carro i cavall que inclou l'autèntica calçotada de Valls en els millors restaurants de l'Alt Camp.

Escapada Sant Joan a Nulles

Escapada Sant Joan, escapada casa rural junio, escapada san juan tarragona, escapada sant joan costa daurada Aquest any tornarem a viure un revetlla diferent però

Llegir més »

ja han provat les nostres experiències...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si accepta o continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Obtenir més informació aquí.